Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 877
2018. jún. 20. | 12:57

Ha igazán különleges zenei ízt keresel: Choose Cheese

Írta:

choosecheeseÉveken át, nemeszenével érlelt, egyedi ízvilág

Ma már nincsenek stílusok, műfajok. Ma már csak aposztrofálgató kolumnisták vannak. Meg a hosszú magyarázataik sok vesszővel, még több jelzővel. A zenék pedig rájuk se bagózva szépen mennek, amerre alkotói kedvük tartja, és ez így jó. A legtöbb már összefonódó, ölelkező fúzió. Baranyi Bence dobossal váltottam pár szót első albumuk, a zenekaruk nevét hordozó Choose Cheese kapcsán. Jól sejted. Nem, nem mainstream. Igen, jazz. Free. Ja. 

Mindjárt az elején el is mondta a legfontosabbat: „kísérletező kedvű, nyitott zenészek vagyunk. Minden zenét szeretünk stílusi megkötések nélkül, és egyfajta önmegismerési folyamat is számunkra a zenélés.” Szabadjazz, tele impróval, ahogy ők mondják, komprovizációs technikával. Vagyis saját kompozíciók, improvizációk, akár a szabadimprovizáció önmagát dekomponáló előadására törekszenek. Erre a leggyakoribb eszköz a melodikus, lineáris, egyben kollektív improvizáció, egymás ötleteinek a tövábbgörgetése. Izgalmas cucc ez, hiszen egyfelől mondjuk úgy, önző önkifejezés, s ugyanakkor egy alázatos dolog is, mert közben folyamatosan figyelik egymást, és minden rezdülésre azonnal reakció van. Na de honnan is érkezett ez a banda a magyar jazz színtér kellős közepébe, avagy peremére – valószínű hallgatója válogatja. Vájt fülűeknek egészen könnyen hallgatható, mainstream és populáris zenékhez szokott fülek számára elsőre szinte biztosan értelmezhetetlen.

Baranyi Bence hamar abbahagyta a kisautók tologatását, helyette már 5 évesen eldöntötte, hogy dobolni akar. Nem csoda, hiszen ahogy mesélte, otthon nagyon jó zenéket hallgattak szülei, folyamatosan vitték koncertekre. Egyik meghatározó példaképe – mint sokaknak itthon – Borlai Gergő volt, akit egész kiskorától látott-hallott játszani, 10-12 évesen már ott ült a Gödör-beli European Mantra és más jazz koncerteken. A Choose Cheese zenekarnak és nevének nincs különösebb sztorija, Bence Menyhért Márton gitárossal már régóta együtt játszott különböző formációkban, amikor megfogalmazódott a formáció gondolata. Mind a négyen a Bartók Konziba jártak. Először trióban játszottak Berta Zalánnal (basszusgitár), főként fusion-jazzrock dolgokat. Aztán egyre inkább a szabad improvizációval való kísérletezés lett a fő irányuk, ekkor csatlakozott hozzájuk Cseke Dániel szaxofonon.

choosecheese02

Érezhetően a free-jazz és az improvizáció a meghatározó eleme ennek az albumnak, ez köti össze tulajdonképpen önmagát önmagával. Igen, hiszen az egész szinte ebből áll. Nagyon izgalmas, közben gyakorlatilag filmet lehet forgatni hozzá fejben. A legjobb jelenetem az volt, ahogy ülök némán és nyugodtan egy kellemes kávézóteraszon, s közben körülöttem az egész város nemcsak nyüzsög, hanem megőrül, táncol, vitatkozik, balhézik, kiabál, verekszik, rohan, üvölt, nem is tudom. Én meg csak nézem, belekortyolok a kávémba, és nyugtázom, hogy egyszer csak vége lesz. És szépen vége is lesz. Lágyul minden, finomodnak a kontúrok, és a zsivaly helyett egy tengerparti sétányon áll velem szemben egy lány, mosolyog és táncolni hív. Na, hát valami ilyesmi ez a muzsika. Jó, nem?

Visszatérve a kezdő gondolathoz, a zenekar segít a sok hozzáértő kolumnistának, s így fogalmazza meg zenéjét: „a jazz és más stílusok különböző ágazatai – mainstream-, avantgarde-, freejazz, blues, magyar népzene, kortárs és klasszikus zene - hatják át. Fontos nekünk, hogy a (rég)múlt időktől a kortárs időkig a nemzetközi és magyar zene számunkra ikonikus alakjait megidézzük. Egyúttal célunk, hogy a zenénk létező-, és még nemlétező stíluselemekből többet alkosson, mint az elemek összessége.”

Jó hallgatózást, finom perceket-órákat a kitűnően megválasztott, sokáig érlelt sajthoz! ;)

Choose Cheese:

Menyhért Márton gitár
Berta Zalán basszusgitár
Cseke Dániel tenorszaxofon, fúvós hangszerek
Baranyi Bence dobok, ütőhangszerek

Tracklist:

(00:00) - RB 54
(16:05) – Zaláb
(24:35) - Fonó, Pt. 1 (élő)
(46:59) - Fonó, Pt. 2 (élő)
(53:51) - Fonó, Pt. 3 (élő)

Choose Cheese facebook

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2018.06.20.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.