Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 877
2013. okt. 11. | 02:00

Jóvilágvan interjú

Írta:

fokep jovilagvan interjuEljátszani, közölni, kifejezni, és mindezt őszintén   

Kollegám pár napja írt egy jó kis kritikát a párkányi Jóvilágvan zenekar Hanne lemezéről, és be kell vallanom, hogy én már rajta voltam az interjún, hogy tőlük is kapjunk néhány kis hozzávalót a hanganyaghoz/mellé. A kérdéseinkre a csapat énekesnője, Bokor Réka és az alapító-hegedűs-billentyűs Trencsík Pál válaszolt.

Nagyon tetszik, hogy rengeteg stílusból merít a zenétek, mégis egységes, összepasszol. Melyek a legmeghatározóbb zenekarok, irányok?

Pál: Thievery Corporation, Rollins band, Másfél, Radiohead, Korai Öröm, Bonobo, Quimby, Rammstein, Rage Against The Machine, Kistehén, Sonic Youth, Hans Zimmer, Bach- das wohltemperiertes klavier ,Claude Debüssy, Saint Saens, Corelli - ezeket hallgattam. Továbbá az irodalom. Az irány az, hogy a lehetõ legpontosabban kifejezzünk egy állapotot, sok esetben képet az adott zenei témában, pl. ne kelljen elolvasni ezeket a szavakat: mély, víz, stb., hanem az ember érezze, ahogy hallgatja. Arra törekszünk, hogy ez a koncepció árnyalataiban is érvényesüljön. A fentiek sokat segíthetnek ebben.

Réka: Az én listám is hosszú, de csak a lényegre szorítkozok: Portishead, Alanis Morissette, Anouk, Massive Attack, Morcheeba, Ghymes, Radiohead, PJ Harvey és a népdalok.

Összeszokottnak érzõdik a lemezen a csapat, a zene. Mióta zenéltek, hogyan jöttetek össze?

Pál: 2007-ben volt egy fesztivál, ahol először játszottunk saját programot, előtte játszottunk már együtt, minden magától ment, nem tudom megmondani, miért és hogyan jöttünk össze.

Réka: Tulajdonképpen egy baráti társaság vagyunk. A fiúk gyerekkoruk óta ismerik egymást, játszottak is együtt az Ady Street nevű "gyerekzenekarban". Bálinttal, a dobosunkkal egy véletlen találkozás hozott össze, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy jókor voltam jó helyen, s amikor a zenekar alapítás ötlete kipattant Pál fejéből, engem választott.

Szeretetzenélés, amit hallok, a zenekar neve is kicsit hajaz erre. Honnan jött a név, és a cél természetesen a világhír, ugye? :)

Pál: A szeretetzenélés az elfogadható, a név egy holland művész projektje volt, amikor is rengeteg ilyen feliratú (jó világ van) cetlit ragasztott kicsi városunkban mindenhová, szélvédőre, ereszre stb. mi meg pont sétáltunk, a zenekar nevén gondolkodtunk, s minduntalan ebbe botlottunk bele. Ezt egy jelnek vettük és továbbiakban így léptünk fel. A cél az, hogy egyre több árnyalattal gazdagítsuk a zenei önkifejezés palettáját, addig, míg tökéletes nem lesz.

Réka: A cél az, hogy a saját zenénket eljátsszunk, tudjunk közölni, kifejezni és mindezt őszintén tegyük. Nekem célom derű, a melankólia és a szépség láttatása. Nem a világhír.

A világhírt viccnek szántam, ugye vetted?

Réka: Hogyne! A világhír amúgy se lehetne más...

Melyik áll közelebb hozzátok: a fesztivál hangulat, vagy a klub feeling?

Pál: A klubokat szeretem, mert ott érvényesül a program, sokszor el tudok nézni elõtte is a helyre, tudok plusz dolgokat kitalálni. A nagy koncerteket jelenleg nem kedvelem, mert ilyen zenekarnak, mint mi vagyunk, arra van lehetõsége, hogy fölrohanjon, lejátssza és csókolom. Sokszor jövök haza a fölöslegesség érzésével egy ilyen koncertrõl, ahol még fent se vagy, a következõ zenekar már a sarkadban. Azért értelme van, mindig van egy új ember, aki észrevesz bennünket.

Réka: Én legjobban azt szeretem, mikor a koncerteken végignézek a srácokon meg a közönségen, és látom, hogy boldogok.

Ti is magyar zenekar vagytok, mégha nem is 'itthon' éltek. Jelent ez bármi nehézséget számotokra?

Réka: A Magyarországon való koncertszervezés szerintem számunkra sem nehezebb, mint más bandák számra. Úgy érzem se nem jobb, se nem rosszabb a helyzetünk.

Szerelemből, szeretettel zenéltek. Mit csináltok, ha nem éppen ezt?

Réka: A mindennapokban csapolunk, grafikuskodunk, zenészkedünk, újságíróskodunk, speditőrködünk, hangtechnikuskodunk.

Első albumotok címe Hanne. Mit takar ez a szó?

Pál: Hanne az elmúlt idõszak lenyomata, ezen az albumon legalábbis.

Réka: Magyarósi Éva azonos című kisfilmjéből vettem a nevet. Mostanság Hanne számomra a szerelem neve: nemtelen, arctalan, a nehéz, a balul végződő, az örök.

Mit mesélnétek el még magatokról szívesen? Mi a fõ üzenetetek?

Pál: Ez egy jó emberekbõl álló társaság, jó kapcsolatokkal az emberi és univerzális szférában egyaránt. Elég sok ember dolgozik még azon, hogy ez a zene menjen. Itt jönnek még a képbe a szövegíró emberek, grafikus, technikus, olyan mintha õk is a zenekar tagjai lennének, csak a színpadon soha nincsenek ott. Viszont az albumon, meg az egészben jelen vannak mindig. Fõ üzenet: Minden botnak két vége van.

Réka: Merj! Érezz! A zenekar célja most legfőképpen a második album munkálatainak befejezése. Nagyon várjuk!

Mi is!

A Jóvilágvan tagjai:

Bokor Réka - ének
Gazdík Miroslav - basszusgitár
Takács Bálint - dob
Szabó Máté - gitár
Trencsík Pál - billentyű, hegedű
Tungli Tamás - perka
Valasek Zoltán - gitár

Jóvilágvan facebook     
Jóvilágvan bandcamp         
Jóvilágvan soundcloud  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.10.11.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.