Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 877
2008. dec. 17. | 01:00

Sustain (Pogo Center Records 2008)

Írta:

fokep sustain albumA hat éve együtt zenélő kaposvári rockbanda nem siette el a bemutatkozó lemezének kiadását, ám annál nagyobb meglepetéssel szolgált, mikor demo lemez helyett egy nyolc tracket tartalmazó első koronggal rukkolt elő 2008-ban.

A lemeznek nincs címe, a borítón csupán az egyedi stílusú Sustain betűk olvashatók egy egész, és egy félbeharapott alma alatt. Az első szám címe a képet alátámasztva Apple, s kicsit talán összegzése is a csapat hitvallásának. A sustain szó valaminek a fenntartását, kitartását jelenti, lehet ez akár egy érzés, egy állapot, vagy egy hang. A borító hátlapján pedig egy kukacoktól hemzsegő almát látunk. Az egész albumra jellemző ez a hangulatvilág. Kicsit szomorkás, olykor depresszív érzések keverednek a számokban, melankólikus, lágy zenével alátámasztva, közben viszont érezni lehet a kitörést ebből az állapotból, mikor egy-egy kemény, zúzós téma váltja fel a finom gitárjátékot.

Az első szám kapásból mutatja ezt a két vonalat, s közben beindítja az utazást, melyet az Axport című második track visz tovább. Felhangosodó, majd elhalkuló harmónia periódikus, lüktető zongorakísérettel. Mintha csak meg akarnák mutatni a srácok, hogy ilyet is tudnak. Aztán jön a Hippodrome, melyben már nagyobb szerep jut az ütőhangszereknek is. Mint a többi, ez is gitáralapú dal, lágy indítással, majd riffelős folytatással. Kicsit szaggatós, mégis nagyon harmónikus szám néhány kemény zúzással megspékelve. Ezeknél a részeknél lehet érezni valamelyest a Sustain koncertfeelingjét, ugyanis a fellépéseik mindig fergeteges bulikat szülnek. Ott is éppúgy megfigyelhető a két ellentét, melyek ellenére mégis egységes zenét kapunk. Míg egyik pillanatban épp csak ringatózunk az ütemekre, néhány másodperccel később már a színpad előtt tombolunk önkívületben. Hát ilyen ez a sustaines életérzés, melyet a negyedik szám, a Neaux fokoz még tovább.

Az annyira jellemző lüktetés folytatódik, a hangok és ütemek kitartása a végtelenségig, s az egész megteremtése. Az Epigone szétszaggatja a hangfalakat, a vad dinamika keményen zúz végig az instrument tracken. Ekkor érkezünk el az album hivatalosan utolsó előtti trackjéhez, mely a Try again címet viseli. A lendületes indítás után kicsit visszafogják az erőt, aztán a fokozás egészen a szám végéig elkíséri a hallgatót. Mint az másik daloknál is hallható, kiváló női vokál egészíti ki Nitro - akit a Sick-Room zenekarból ismerhetünk - énekét Gőbölös Krisztina személyében, akinek a neve pedig a Stereo Bazaarthoz és a The Airborne-hoz köthető. Említést érdemel az ötlet, hogy a Try again szám vége felvezetése a lemezt záró, Perhaps című bonus tracknek. Játszó, beszélgető gyerekeket hallunk, melyből kibontakozik az akusztikus gitártéma. Majd hozzá illeszkedik a csörgőkkel kísért duett, mely gyönyörűen ismétlődik és fokozódik a jól elkapott refrénig, ami slágeresen mászik a fülünkbe. Aztán vége, elhalkul minden, újra gyerekzsivaly. Majd csend. Csend, utána még egy kis csend, s pár perc elteltével, mikor már azt hinnénk, lejárt a lemez, elkezd pötyögni egy majdhogynem szintetizátoros hangszínre állított gitárhang. Hamarosan bejön a basszus is, kicsit a Night Rider jut róla eszembe, és kibontakozik egy baromi gyors, szintén lüktető, dinamizmusból ötös szám, a Visibility. Ez a srácok plusz meglepetése, mellyel együtt már nyolc trackessé válik a bemutatkozó album. S hogy kiknek köszönhetjük mindezt? Walter Péternek (basszgitár), Schütz Ádámnak (gitár), Sipos Tamásnak (dob) és Schán Balázsnak (ütőhangszerek).

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2008.12.17.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.