Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 877
2012. jún. 27. | 02:00

Ez itt a vég és nagyon derék

Írta:

fokep kispalOrfűi búcsú a Kispál és a Borz zenekartól  

A két évvel ezelőtti, a Sziget nulladik napján tartott hivatalos Kispál búcsúkoncert előtt 2010. június 18-án az Fishing on Orfű fesztiválon a Kispál és a Borz a saját hazai, pécsi közönségétől köszönt el. Az idei fesztivált baharangozandó, a Megadó Kiadó nyilvánossá tette a koncert felvételét.

A pesti búcsúkoncertről készült Naphoz holddal című filmtől eltérően ez egy megszakításoktól mentes, teljes koncertfelvétel, ami az utolsó évek Kispál-koncertjeinek hangulatát idézi. Nem tudom, a többi Kispál-rajongó, aki a kezdetek óta rendszeresen járt koncertekre hogy gondol vissza a zenekar egyes korszakaira, szerintem minden egyes új felállás (doboscserék, Leskoviccsal vagy nélküle) nyomot hagyott a Kispál koncertjein; nemcsak  a dalok hangszerelésén és az előadásmódon, hanem elsősorban az élő fellépések hangulatán. A 2000-es évek elején például nem is annyira szerettem a Kispál-bulikat: a fiúk ugyan időközben profi zenészekké értek, de a szív az valahogy hiányzott a koncertekből. Úgy 2007-2008 körül beérett a dolog: az érzés újra a régi volt, ugyanakkor a zenei profizmus is megmaradt. A zenekar mindezt figyelembe véve a csúcson hagyta abba, ami az orfűi koncert felvételéből is érezhető. Szerencsére a három utolsó Kispál-dal (Többiektől..., I Like Gemenc, Van-e nálatok alkohol?) is elhangzik, sőt, ezek a dalok a legerősebbek: minden rajongó megnyugodhat, hogy csúcsminőségben meg vannak örökítve az utókornak.

 

De nem is ettől emlékezetes igazán ez a felvétel. Nem is Lovasitól: ő hozza amit tőle Kispál-koncerteken megszoktunk (ez is megismételhetetlen: Lovasi színpadi jelenléte frontemberként  sokkal hangsúlyosabb volt, mint a Kiscsillagban: többet poénkodott, improvizált, jobban szabadjára engedte a fantáziáját). Ez a felvétel elsősorban Kispál András miatt felejthetetlen. Látszik, hogy ő itt búcsúzik igazán: a szigetes megabulit is korrektül lenyomta, de a szívét-lelkét ő itt, Orfűn adta bele igazán. Végig extázisban játszik, őrületesen szólózik, meghal a színpadon.

Külön érdekesség, hogy „A következő buszon” című dalban a 90-es évek alternatív rockzenéjének három talán legjelentősebb frontembere: Lovasi, Kiss Tibor és Leskovics egyszerre van a színpadon. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a koncert nemcsak a Kispál és a Borz búcsúja, hanem egyben egy korszak lezárása is.

A Naphoz holddal film egy igazi profi munka, ami amellett hogy a nagy búcsúkoncertet megörökíti, a zenekar bemutatására is hangsúlyt fektet. Viszont akinek a zenekart nem kell bemutatni, ezt a felvételt a koncerthangulatot tökéletesen visszaadó dokumentumértéke miatt sokkal jobban fogja értékelni. Kispál-rajongóknak persze mindkettő ajánlott és kötelező.

A koncertfelvétel apropóján egy üzenet Lovasinak (talán van rá esély, hogy elolvassa): a fügebokor nálam, Kaposvár mellett is rendszeresen kifagy, ez engem is roppant mód bosszant. Úgy látszik, ez mifelénk majdnem olyan reménytelen, mint hollókat repülni tanítani a víz alatt. „Inkább délre kéne menni, Ott semmi nem annyira kemény.” Talán még a tél sem.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2012.06.27.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.