Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 877
2010. jún. 27. | 02:00

ÁLOM recept Fókatelepen

Írta:

fokep fokatelep alomHárom-négy kanál humor, egy csipetnyi dalhajlítás, zúzda olyan érzem-formán, utána spanyol-latin tűzön kicsit melegszik, aztán mehet bele folk, rászórva a tetejére. Utána újból egy kis latin. De az már nagyon durván. Erősen, keményen, és mégis szívet facsaróan. Pszichorepítő Kaske…

FIGYELEM ¡ATENCIÓN! Aki már ismeri a zenekart, a történetét, és csak az új kislemezről szeretne olvasni, egyből a FÓKATELEP – ÁLOM (2010) részhez görgessen a site-on!

A HONNAN, MERRŐL „A Korai Öröm zenekarban tulajdonképpen mondhatjuk, hogy családtag vagyok” - vágott bele a közepébe Oláh Annamari, a Fókatelep énekes leánya legutóbbi beszélgetésünk alkalmával. „A Korai Öröm egyik tagjának voltam a barátnője, és nem tudtam, hogy ő mit csinál. Aztán kiderült, hogy zenél, én meg énekelek. Volt egy népdal, a Kerek a szőlő levele, azt megcsináltam magamnak… kísérettel is… és lógott a levegőben. A Cöxpont Ambient Café megnyílt 2007-ben a Boráros téren, és a megnyitójára kérték, hogy játszanak a Koraiék. Jammelés volt, és nekem volt egy témám, és összejöttünk. Ambient volt… úgy hallgattak minket az emberek, mint a fókák. És szép lassan kialakult. Kellett idő, míg összeszoktunk...”

A TÖRTÉNET A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult Korai Öröm tagok rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk- rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is. A Zene Ünnepére meghirdetett pályázat nyerteséként meghívást kapott Brüsszelbe, a koncert a 2010-re szervezett nagyobb európai turné egyik állomása lesz.

FÓKATELEP – FÓKATELEP (2009) Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka- soundot”. Így pl. hallhatunk indiaias „raga-rockot” (Yallah Yallah), lassan hömpölygő, doomosan súlyos „zongora-metált” (Szállj el), a Szomorú Vasárnap feldolgozásával pedig egy igazán magyaros, trip-hop elemeket is használó dal született: hiszen szövegben, hangulatban mi más is képviselhetné jobban e műfaj magyar változatát, mint Seress Rezső világszerte ismert klasszikusa? Az ethno-folk érzést Annamari szárnyaló éneke mellett tovább erősíti Nikola Parov vendégszereplése is, aki több dalban játszik tradicionális fúvós hangszereken, ill. hegedűn. (forrás: a Fókatelep saját bemutatkozó szövege)

FÓKATELEP – ÁLOM (2010) És idén pedig virtuális formában adtak ki egy kislemezt, mely a második LP-t megelőzendő került forgalomba az interneten. Pontosabban a Dalok.hu oldalról lehet letölteni. Négy számot és egy bonus tracket tartalmaz az Álom. Hasonlóan tartja az első album stílus-vonalát, de sok új elem is bekerült a fúzió hozzávalói közé. Akár így is fogalmazhatnánk: három-négy kanál humor, egy csipetnyi dalhajlítás, zúzda olyan érzem-formán, utána spanyol-latin tűzön kicsit melegszik, aztán mehet bele folk, rászórva a tetejére. Utána újból egy kis latin. De az már nagyon durván. Erősen, keményen, és mégis szívet facsaróan. Pszichorepítő Kaske Balogh Gusztávval és Farkas Róberttel. Aztán fél kanál Dalala, hogy lenyugodjanak a kedélyek, és rájöjjünk, hogy csak a szobában ülünk, még mindig, nem is voltunk máshol… pedig dehogynem! ;)

Kiadó: Narrator Records
Megjelenés éve: 2010

Tracklist:

    Álom
    Chaos Santana
    Hordócska
    Kaske
    Dalala

Fókatelep:

Oláh Annamária
Csányi Viktor
Jócsik János
Szalay Péter
Somogyi Ferenc
Biljarszki Emil

Közreműködött:
Balogh Gusztáv
Farkas Róbert

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.06.27.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cuobxk/public_html/components/com_k2/templates/default/item.php on line 248

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.